Welkom Op Mijn Blog!

Het is inmiddels meer dan een jaar geleden dat ik in Mexico was nadat ik een Online cursus beleggen voor beginners had gevolgd. Niet voor een vakantie of voor werk, maar als onderdeel van het uitwisselingsprogramma vanuit de Universiteit van Rotterdam. De ervaringen die ik op heb gedaan, zijn voor mij de reden geweest om deze website op te zetten zodat ik meer mensen kan informeren over de mogelijkheden.

In mijn eigen omgeving merk ik dat veel studenten bang zijn voor een studie in het buitenland. Zij denken dat het onveilig is, dat er geen werk te vinden is of dat het problemen oplevert met de zorgverzekering. Zelf heb ik weinig problemen ondervonden bij het studeren in Mexico, maar persoonlijk heb ik het idee dat het vooral op de voorbereiding aankomt. Voordat ik naar Mexico afreisde, had ik al contact met twee studenten aan de universiteit waar ik heen zou gaan en daarnaast had ik al een baanaanbod gekregen bij een internationaal bedrijf dat me twee halve dagen in de week kon gebruiken, zodat ik wat geld kon verdienen en contacten kon leggen.

Wanneer je in het buitenland wilt gaan studeren voor een jaar, of op uitwisseling gaat, is het belangrijk om de voorbereidingen goed op orde te hebben. Zelf ben ik lange tijd bezig geweest met me te verdiepen in de taal van Mexico bijvoorbeeld. Dat lijkt onzinnig, omdat je de lessen in het Engels volgt waar je gaat studeren, maar wanneer je buiten de studie om vrienden wilt maken of contacten wilt leggen, dan is de plaatselijke taal belangrijk. Het is anders een drempel waar je nooit overheen kunt komen. Je hoeft niet direct de taal vloeiend te spreken, maar vragen hoe iemand heet of hoe het gaat, dat is een ideale manier om in een gesprek terecht te komen.

Daarnaast raad ik iedereen sterk aan om je te verdiepen in de gebruiken van een land of een plaats. Wanneer je een beetje op de hoogte bent van de cultuur en de tradities van een land, weet je namelijk wat je echt niet kunt doen in het openbaar. Het zorgt er ook voor dat je veel meer begrijpt van wat je om je heen ziet gebeuren. Dit betekent dat je ook moet kijken naar de geschiedenis van een land, omdat je de gewoontes zo veel makkelijker kunt begrijpen.

Tot slot is het verstandig om te kijken of je contact kunt leggen met mensen die daar al studeren. Het wordt namelijk allemaal veel makkelijker wanneer je iemand kent op het moment dat je aankomt in een vreemd land. Het maakt het minder eng, maar het zorgt bovendien voor een makkelijkere instap. De mensen die daar al zijn, kunnen je wijzen op de dingen waar je op moet letten, en de plekken waar je bijvoorbeeld goed kunt eten. Dankzij Carlos kon ik direct terecht bij Casa Sombrero, zodat ik direct onderdak had. Dat was twee maanden voor de reis al geregeld, en dat geeft maar eens aan dat de voorbereidingen echt op tijd moeten beginnen wanneer je kans op succes wilt hebben.