Is Mexico een aanrader?

Wanneer je op zoek gaat naar mogelijkheden om te studeren in het buitenland, op basis van uitwisseling bijvoorbeeld, heb je verschillende keuzes. Mexico is een van de opties wanneer jouw universiteit of hogeschool dit aanbiedt. Ik kan Mexico op basis van mijn ervaringen zeker aanraden, maar ik moet er wel bij vermelden dat er bepaalde dingen zijn die je in de gaten zou moeten houden. Dat maakt het namelijk niet alleen leuker, het maakt het vooral makkelijker.

Cultuurverschillen
De Mexicaanse cultuur is compleet anders dan de Nederlandse cultuur. De Mexicanen zijn trots op hun land, zorg er dus voor dat je met respect omgaat met Mexico en de Mexicanen. Geeft een Mexicaan je compleet de verkeerde aanwijzingen wanneer je iets zoekt? Dat is geen opzet. Hij weet gewoon niet wat je zoekt en is te trots om te laten weten dat hij geen idee heeft waar je heen moet gaan. Mexico is vooral een land waar je alles gelaten over je heen moet laten komen en lachend de uitdagingen aan moet gaan. Word je boos of gefrustreerd, dan is er niemand die je nog wil helpen.

‘Misschien’
Mexicanen zeggen niet snel nee. Ze zeggen misschien. Bestel je iets en wordt er verteld dat het misschien vandaag nog komt, dan heb je kans dat je er een week op moet wachten. Houd hier rekening mee. Nog eens bellen of mailen helpt namelijk niet, alles komt en gaat wanneer de tijd er rijp voor is.

Reis, reis, reis!
Ik ken mensen die in Mexico geweest zijn en die niet veel meer hebben gezien dan de universiteit waaraan ze gestudeerd hebben. Doodzonde natuurlijk, want dit land is juist een land om doorheen te reizen op alle mogelijke manieren. Elke straathoek heeft nieuwe parels, en uiteraard moet je minstens een keer de Grote Oceaan en de vulkanen gezien hebben. Het vergt wel wat planning, maar wanneer je de juiste vrienden weet te maken, wordt het een stuk makkelijker om het land te verkennen. Ook hierbij geldt dat het slim is om in de voorbereidingen al contacten te leggen en aan te geven dat je graag wat van het land wilt zien. De trotse Mexicanen zullen er namelijk zeker tijd voor maken, zodat ook jij verliefd wordt op het land!

Is het een aanrader?
In Mexico studeren doe je op je eigen risico. Het staat goed op je cv en geeft zeker kansen in de toekomst, maar er zitten ook gevaren aan verbonden. Het gevaar voor mij was dat ik het land op voorhand al zo mooi vond dat ik al wist dat ik er verliefd op zou worden. Wanneer ik mijn studie afgerond heb, overweeg ik sterk om terug te gaan naar Mexico om te zien of ik er een toekomst op kan bouwen. Aangezien ik al veel contacten heb, er gewerkt heb en de taal spreek, is de kans groot dat ik op een gegeven moment toch echt Nederland zal verlaten en me in Mexico zal gaan vestigen. Ga jij in Mexico studeren, dan loop jij hetzelfde risico.